Kontakt

0047-99713581

©2018 by barnasbestereiser. Proudly created with Wix.com

Öland på ønskelisten

June 27, 2018

Hvite rullesteiner, savanner og kameler. Nei vi er ikke i Afrika. Men på en øy. En Ö. Rett utenfor Kalmar. Sverige neste! 

 

Det er et vanskelig ord. Men teorien stemmer på Öland: "Naturdeterminisme". Når landskapet er flatt og harmonisk. Blir humøret det samme. Her er det ro. Her legger man seg flat. Her er det bare de karakteristiske vindmøllene som strekker seg mot himmelen. Steingjerene deler opp landskapet. De første dagene camper vi på Böda Sand. Den øverste delen av ö-en i Böda er kakket av som et egg. Tilbake står et smilefjes. Vanskelig er det å ikke smile tilbake. For selv om campinglivet jo skal være litt slapt, er vi jo dårlige på nettopp det. Derfor fryder vi oss over muligheten til leie av sykler, en egen treningspark, svømmebasseng med sklier og en gedigen fristende badematte der ute selve Bödabukten. Best er likevel Trollskogen og stien mot Ölands nordligste punkt. Landskapet minner om Jomfruland og Danmark. Men er likevel helt unikt, med hvite rullesteiner og trær som ligner troll, dinosaurer eller tropiske fugler. 

 

Det er som å se ut over savannene. Er det ikke en flofhest vi ser der ute ved vannhullet? Hvor er i så fall giraffene? Nei. Her er bare okser. Og lam. To av dem henger allerede over grillen. Vi er på restauranten Lammet og Grisen. 

Extra for barnen, står det på et skilt. I egne krukker og fat er det kuttede grønnskker som ikke er blandet ned noe som helst. Pølsebiter. Kyllingklubber. Ikke no dil dall. For de voknse der i mot. Der er det mye dill. Og noe dall. Mye lam. Helstekt, lambiff, lambog, lammelår. – Før var det ikke vanelig å spise lam i Sverige, forteller innehaveren, Mattias Richert. Det var faren hans som i 1969 startet dette stedet som ja, faktisk ligner en lodge. En taverna. En farm. En gjest fra Sør-Afrika skal ha følt seg helt hjemme her. Det forstår vi godt. Sola blir rød og stor som i Afrika. Men vi er fortsatt i broderlandet. Likevel i et eget land. Også dette eksotisk. 
Jammen trenger vi ikke reise til Egypt for å ri på kamel heller! 

 

 

 

- Kom og hils på Gabbi, sier Bengt Erlungsson! Siden 1991 har han spart opp til 30 kameler, der de fleste er så snille at man kan gå rundt og snakke med dem. Tett på. – Noen er kjøpt fra tivoli og sirkus, røper Bengt, men her hos han går de fritt omkring, ja så sant de ikke bærer omkring på turister. Fra Äleklinta lar vi hovedvei være hovedvei og skjener ut mot østre delen av øya og tar et naturlig stopp på Kläppinge. Der er nemlig den gamle skolestua omgjort til karamellkokeri.

Nå svinger veien seg gjennom en rekke gårdstun og vindmøller. Helst ville vi jo syklet her! Fra bilen går vi glipp av alle duftene, men samtidig blir vi heller ikke så sjenert av vinden. Det er jo ikke for morro skyld at vindkraft er en viktig energikilde her. Vi tar ned til campingplassen i Saxnäs og leier oss inn på hytte der. 

Men før vi forlater Ölandsdrømmen bestemmer vi oss for at vi jo må sykle litt likevel. Ved Ekerum finner vi sykler til utleie. Mountainbikes. Vi velger sort løype, men hvor er "mountainen"? Reisebarnet på 11 blir skuffet. Hun hadde ventet seg opp og ned og hopp og hinder.

Men livet på Öland er jo mest flatt og harmonisk. 

Som et plaster på såret blir det kanelsnurr og "fika" på Mormors steinovnsbakeri, på stedet med det morsomme navnet Stora Rør. 

Ikke lenge etter tusler vi jammen inn på en fornøyelsespark med karuseller og tamme ringhalelemurer. 

 

Alt i alt føler vi at: Vi har vært på en lang ferie på en lang øy. Vi har vært inne i en dyp skog og sett milevis av strender. Vi har spist knekk, ridd på kameler, hatt lemuler på hue og heldigvis også hårbånd som har beskyttet oss mot vinden. 

 

Hvordan komme hit: 

Vi valgte toget. Dette fordi vi kun reiste en voksen og et barn og ønsket å kommunisere underveis. Tog viste seg å ikke være det beste valget med tanke på bytter og venting, men likevel en opplevelse i seg og en akkurat passe lang stopp i koselige Göteborg. En time til shopping og mat. Togturen fra Göteborg til Kalmar tok fire timer. Toget hadde ikke air-condition og ingen restarurantvogn. I Kalmar hadde vi bestilt en natt på hotell og deretter leiebil. 

Å sykle på Öland anbefales, landskapet er flatt, flatt, flatt - men husk at det ofte blåser! 

 

 

 

 

Helt på tampen: Gå ikke glipp av Gissa Dassen og alle lekene, teateret, cafeen og de flotte dragene på Melböda gård ved den lille byen Löttorp nord på øya. Inne på den lille utedoen her venter det en egen gjettelek: Hvilket dyr hører du? Og: Hvem er det som har bæsja? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Our Recent Posts

Mørke dager, lyse ideer

January 1, 2019

Tropisk i Tyskland

August 9, 2018

Verdens minste festival

August 9, 2018

1/1
Please reload

Tags

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload